Monday, March 09, 2020

Kandidiram!


Kandidiram za člana programskega sveta RTV


Image result for tomaž štih

in vas prosim za vašo podporo. Tule je deset točk mojega programa.

 1. Objektivnost in razkritje interesov. Poslanstvo javnega medija je podajati objektivna dejstva. Hkrati ima javnost tudi pravico do razkritja interesov. Podobno, kot lahko v trgovini vsak prebere sestavo jogurta. Zato bom zahteval, da RTV Slovenija odslej objektivno meri in -v špicah- objavi razkritje politične usmerjenosti vsake oddaje. 

 2. Skrbnost in odgovornost. Javni medij posluje skladno s svojimi zmožnostmi. Te zadostujejo. Negativni poslovni izid ali predlog zvišanja naročnine bom štel za odstopno izjavo direktorja. 

 3. Javno dobro. Dostop do arhiva javnega medija mora biti neomejen in anonimen. Ker zakonodaja ne dopušča komercialne rabe, se je v preteklosti to zlorabilo za pregon individualnega kopiranja vsebin na YouTube ali celo politične satire. Zahteval bom, da se ta praksa konča! Hkrati bom storil vse, kar je v moji moči, da bi parlament prepričal, da je vse javne vsebine smiselno dati v javno rabo pod licenco Creative Commons. 

 4. Pluralizem. Zahteval bom, da je javni medij odprt za različna mnenja in da promovira svobodo govora. 

 5. Vseživljensko učenje. Zahteval bom, da javni medij proizvaja manj političnih in več izobraževalnih vsebin; s podudarkom na dvigovanju finančne pismenosti in na tistih praktičnih vsebinah, ki spodbujajo znanstveno radovednost, podjetno ustvarjalnost ter krepijo državljansko kulturo. 

 6. Državljanska kultura. Gledalci bodo s spremljanjem posebnih programov izvedeli tisto, kar mora vedeti vsak volivec. Kako je strukturiran državni proračun; kaj pomenijo postavke na plačilnem listku; kako si izračunajo davke; razumeli bodo posledice obrestno- obrestnega računa; poznali svoje potrošniške pravice, vedeli, kako delajo sodišča in kaj jih tam čaka, itn. 

 7. Spodbujanje medijskih vsebin. Zahteval bom, da javni medij aktivno ne tekmuje z drugimi mediji, ampak deluje kot spodbujevalec medijskega trga, ki nudi kvalitetno mentorstvo novih kadrov. RTV bo odskočna deska, ki daje prve priložnosti. Za posebej kvalitetno domačo produkcijo bom zahteval uvedbo  sindikaliziranih terminov in outsourcanje programov. Posebno pozornost bom posvetil svojemu strokovnemu področju - digitalizaciji.

 8. Identiteta. Zahteval bom, da javni medij krepi narodno – državljansko identiteto. Namesto preteklosti, ki nas deli - se bo posvetil preteklosti, sedanjosti in prihodnosti, ki nas združuje. Javni medij bo namenil sredstva za igrano- dokumentarno serijo »Slovenci,« po zgledu oddaj History Channel. 

 9. Manjšine. Zahteval bom, da javni medij krepi oddaje za narodne manjšine ter vzdržuje tesne stike z našimi manjšinami ter z javnimi in vsemi drugimi mediji v sosednjih državah. 

 10. »Upočasnjevanje«. Javni programi bodo konstruktivni in umirjeni. Namesto nemirne glasbe ob začetku dnevno informativne oddaje in hitre napovedovalke, ki tarna o zastojih na cestah in nizkih temperaturah, se bomo prvega snega razveselili. Ni vse konec sveta! 

Prosim vas za podporo. Razpis je odprt do 24. marca 2020.

Več o razpisu in podrobnosti o tem, kaj mora vsebovati vaša podpora, si lahko preberete na PORTALU DRŽAVNEGA ZBORA.


Kako izrazite vašo podporo?


1. Natisnite in izpolnite PREDLOG KANDIDATURE, ki ga najdete na spletni strani Državnega zbora. Prosim, bodite pozorni na obvezne sestavine in podrobnosti iz 4. in 5. člena, da vašega predloga ne bi zavrnili. 

2. Za utemeljitev lahko navedete moje dolgoletno delo na področju kritike četrte veje oblasti, spletne publicistike in kolumen, civilnih iniciativ npr. portal SiBlogs, organizacija gibanja in protesta proti prepovedi samogradnje, ustanovitev Libertarnega kluba in koordinacija Peticije ZA privatizacijo, ter mednarodne in poklicne izkušnje s področja informatike v Nemčiji, Švici in Veliki Britaniji. Za moj poklic računalnikar, za podjetje pa: JRI Europe.

3. Natisnite obe strani MOJEGA SOGLASJA h kandidaturi. PRVA STRAN. DRUGA STRAN.

4. Vse skupaj priporočeno pošljite na: DRŽAVNI ZBOR, Mandatno-volilna komisija, Šubičeva 4, p.p. 636, 1001 Ljubljana s pripisom JAVNI POZIV – Programski svet RTV in me o tem obvestite na -Hvala, ker ste si vzeli čas in prebrali do konca.

Tomaž Štih

London, 9. Marec 2020

19 comments:

Grega said...

Kje dobimo "PODATKI O KANDIDATU", ki jih je treba vnest v predlog predlagatelja za kandidata?

- naslov za vročanje (isto kot stalno preb.?)
- naziv delodajalca (samo-zaposlen?)
- naziv delovnega mesta

Hvala in LP
Grega

Tomaž Štih said...

Pozdravljen,

Naslov za vročanje je isti, kot stalni naslov. Poklic in podjetje je dodano. Poklic: računalnikar, podjetje JRI Europe.

Lp,
T.

Tomaž Štih said...
This comment has been removed by the author.
Unknown said...

Pozdravljen g. Štih,

zanima me ali lahko več obrazcev predloga pošljem na enkrat v eni pošiljki ali mora biti vsaka poslana posamezno? Lotil sem se namreč prepričevanja več podpornikov vaše kandidature in bi jim rad oljšal delo.

Lp
Primož Bohinc

Tomaž Štih said...

Pozdravljeni,

Lahko oz. najbrž celo morate, da jih na DZ ne bi razgubili.

Hvala vam za podporo.

Lp,
T.

Natasa said...

Potrebujem pomoč. Dobila sem obrazec: predlog, vendar tam kjer piše 'klikni' se nič ne zgodi.

Anonymous said...

Pozdravljeni,
zanima me, če je potrebno obrazec "predlog kandidature" tudi overiti na UE ali je dovolj le izpolniti ga, priložiti vaše soglasje h kandidaturi ter priporočeno poslati na naveden naslov v DZ?
Podpiram in čestitam za ta korak.
Katjuša

Peter said...

Ali je mogoča tudi elektronska oddaja (podpisana s certifikatom)?
lp,
peter

Tomaž Štih said...

Nataša: obrazec se zelo verjetno odpre v bralnem načinu. Na vrhu Worda kliknite na urejevalni način in poskusite vnesti polja.

Tomaž Štih said...

Predloga kandidature ni treba overoviti. Dovolj je, da se pošlje pisno.
Lp,
T.

Tomaž Štih said...

Peter: e-oddaja je možna, vendar je komplicirana. Dokument je potrebno elektronsko podpisati. Žal mi do tega trenutka ni uspelo izvedeti, kje in kako se to odda. Ko mi odgovorijo, bom objavil.

tozo said...

Škoda, da niste izpolnili obrazca in bi ga podporniki samo natisnili in poslali...

Metka84 said...

Upam, da vam uspe.

Srecno

TSTEBE said...

Imeti morate kvalificirano potrdilo (Epodpis). Dobite ga https://e-uprava.gov.si/si/podrocja/osebni-dokumenti-potrdila-selitev/osebni-dokumenti/digitalno-potrdilo-za-elektronsko-poslovanje.
Jaz uporabljam USB verzijo od Postarce.

Anonymous said...

tomaz, imas glas.
Lp, Matej

Urban Simončič said...

Kdo so lahko "gledalci in poslušalci programov RTV Slovenija"? Tisti, ki plačujemo RTV prispevek, ali tudi vsi naši polnoletni družinski člani ali kar vsi naši družinski člani, vključujoč otroke?

PS: Gledalec in poslušalec RTV programov pri nas sicer ni nihče, ampak prispevek pa plačujemo.

Tomaž Štih said...

Po moje so gledalci in poslušalci lahko vsi, ki so polnoletni in so ... gledalci in poslušalci.

Tomaž Štih said...

Najlepša hvala vsem za podporo. Delo v programskem svetu bo prve dve leti malo težje, ker iz njega odhajajo tisti, ki so jih izbrali gledalci in ostajajo tisti, ki jih je imenovala prejšnja vlada. Ampak s kompromisi, vztrajnostjo in dobro voljo se bo dalo doseči nekatere začrtane cilje. Drugi dve leti pa upamo na pomlad.
p.s. Ker ste nekateri to izpostavili - žal programski svet nima pristojnosti odločanja o RTV prispevku, lahko le imenuje in odpokliče direktorja. Kakršnakoli sprememba sistema plačevanja pa mora skozi parlament.

Anonymous said...

Pošiljam informacijo o tem, kako dokument podpišete v eUpravi: naložite ga v predal za dokumente in ga podpišete.
Deluje.